Vippien vertailu yksin voi olla vaikeaa, koska monet pikavippejä tarjoavat yritykset listaavat vajavaisesti lainojensa tunnusluvut. Mm. todellinen vuosikorko ilmoitetaan ainoastaan yhdelle pienlainalle, vaikka vuonna 2009 voimaan tulleen lain mukaan pienlainafirmat ovat velvoitettuja ilmoittamaan jokaisen myöntämänsä pikaluoton  todellisen vuosikoron. Pikavippivertailu on useimmiten yksinkertainen järjesttettävissä oleva taulukko, johon pikavippivertailun kehittäjä on kerännyt useiden eri pikavippiyritysten lainat, niin että niitä voi helposti vertailla toisiaan vasten. Jos tarvitset esimerkiksi heti lainaa ilman vakuuksia, mahdollistaa pikavippivertailu helpon metodin löytää sopivin ja halvin vippi tai laina.
 
Ennen kuin pikavippivertailu helpottaa pikavipin valintaa täytyy vertailun käyttö osata suvereenisti. Seuraavassa on listattu tärkeimmät lainatekijät, joita pikavippivertailu painottaa:
 
 
Todellinen vuosikorko: vuosikorkoa pidetään usein yhtenä tärkeimmistä kriteerinä pienlainoja vertailtaessa, mutta oikeasti vuosikoron apu lainan halpuutta tukittaessa on kyseenalainen, sillä todellinen vuosikorko soveltuu ennemminkin kuvastamaan yli vuoden mittaisten ja yli 1000 euron kulutusluottojen halvpuutta. Pienlainojen ollessa kyseessä todellinen vuosikorko on jättää omaan arvoonsa ja paneutua sen sijaan pikaluoton kuluihin. Hyvä pikavippivertailu ilmoittaa aina lainan kulut.
 
 
Lainasumman suhde kuluihin: kuten yllä mainittiin, on pikalainan kokonais summan suhde lainasummaan aina parempi metriikka kun tutkitaan lainojen kokonais hintaa ja tutkittaessa pikavippejä toistensa kanssa. Esim. parin sadan euron pienlaina joka maksaa 25 euroa extraa maksettavaksi, siis 125 e takaisin yhteensä, omaa 26 % kulu-erän ja on näin ollen siis erittäin kallis. Asianmukainen pikavippivertailu ilmoittaa aina luotolle kulu %:n eikä turvaudu pelkästään todelliseen vuosikorkoon.
 
 
Viesti kulut: Kuluprosentti kattaa hämärät piilotetut kulut, joita ovat usein esimerkiksi tekstiviestien lähettämisestä seuraavat lähetysmenot. Silloin tällöin lainojen pyytäminen tarvitsee kanssa useamman sms:n käyttöä, josta seuraa, että, että lähetys-maksut mahdollisesti nousevat kiivetä aina 2.5 euroon joka on jo 11% 50 e pienluotosta. Kunnon pikavippivertailu kertookin myös nk. hidden fees menot ja laskee suoraan SMS:n kulut.
 
 
Eräpäivän siirto: usein lainan ottaneelle voi tulla tunne pidentää laina-aikaa. Useat pikavippiyritys , mutta vaativat aina hurjia summia. Esim. 60 euron pienlainan eräpäivän siirtäminen aina kustantaa jopa 7.5 e joka on siis 20 % pikaluoton kokonaishinnasta. Näin ollen tulee pyrkiä pitämään huoli siitä, että lainan maksu voidaan suorittaa ajoissa lykkäyksen sijaan. Pahimmillaan useat lykkäykset voi johtaa siihen, että tuplaa pienlainan kulut. 
 
 
Suostuuko luottofirma sopimaan suunnitelmasta lykätä maksua vai kenties haluaako laina menee perintään: useat pienluottoja tarjoavat lainafirmat eivät suostu juttelemaan maksun siirrosta, siinä tapauksessa, että ajattelet että olet kykenemätön maksamaan luottoa oikean aikataulun mukaisesti.
 
 
Tällä tavalla pikavippivertailu siis kykenee paljastamaan vipin nk. "hidden costs" menot. Näin ollen pikavippivertailu on kiistatta hyödyllinen.